Úvaha

Co musí splňovat model zobrazitelný v Google Earth
Odpovědět
Fery
Příspěvky: 441
Registrován: pon 08. bře 2010 1:30:10
Kontaktovat uživatele:

Úvaha

Příspěvek od Fery » pon 15. bře 2010 14:25:53

Tak jsem se po čase podíval do galerie modelů pro Google Earth. Protože jsem si chtěl doplnit do svého Earthu nějaké památné budovy v Praze, zadal jsem do vyhledávače "Praha". A za chvilku jsem nevycházel z údivu. Získal jsem dojem, že až na několik málo skutečně pěkných modelů historických budov a náměstí, se Praha skládá ze samých krychliček. Myslel jsem, že to modeluje jeden člověk, ale bylo to víc uživatelů, kteří ve Sketchupu udělají kostičku a plácnou na to jakousi rozmazanou texturu.
Já sice chápu, že ve snaze nezatěžovat Google složitými modely, se musíme uchýlit ke zjednodušování, ale myslím si, že co je moc, to je moc.
Na adrese http://sketchup.google.com/intl/cs/3dwh ... teria.html,
jsou kriteria pro tvorbu modelů pro Google Earth jasně napsaná, a když se podíváte na příklady a tvorbu na adrese http://sketchup.google.com/3dwarehouse/, poznáte sami rozdíl mezi pečlivostí při modelování a odfláknutým modelem. A pečlivost nemusí znamenat a neznamená složitost. Takže bych byl radši, kdyby modeláři projevili víc sebekritiky a před umístěním na Google Earth si položili otázku - "bude se to taky líbit?"
ukázka.jpg
ukázka, že nekecám

Uživatelský avatar
Tomáš Ovečka
Příspěvky: 5
Registrován: pon 17. kvě 2010 9:45:15
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Úvaha

Příspěvek od Tomáš Ovečka » pon 17. kvě 2010 17:04:03

Ty modely, které tady popisuješ nejsou totiž dělané v kečupu, ale v building makeru. http://sketchup.google.com/3dwarehouse/buildingmaker
Ten program je opravdu za trest. Protože modely v něm může dělat úplné jelito, které dokáže tahat myš po stole. Od té doby je 3d warehouse zaplevelen kostičkami všeho druhu. A najít v tom opravdu kvalitní model dá docela práci.
Nevím, co s tím měli v Googlu za úmysly, ale tohle se jim opravdu moc nepovedlo.

Uživatelský avatar
Pavel Vaníček
Příspěvky: 7
Registrován: úte 30. lis 2010 12:04:24
Bydliště: Karlovy Vary
Kontaktovat uživatele:

Re: Úvaha

Příspěvek od Pavel Vaníček » úte 30. lis 2010 13:11:13

Tak tak, model Prahy je skutečně buildingmakerová "rychlokvaška", kterou ovšem Google věnoval Praze zcela zdarma. Samozřejmě i zde platí pravidlo, kdy lepší model přebíjí ten horší, takže pokud se někdo cítí nespokojen s hotovými modely, může je snadno trumfnout "ručně" vytvořenými profi modely vytvořenými ve SketchUpu... ;)
http://www.pavelvanicek.cz
- 3D MODELY BUDOV A MĚST V APLIKACI GOOGLE EARTH
- PANORAMATICKÉ FOTO
- VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKY

Odpovědět