Řez stěnou

Odpovědět
mnementh
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 23. srp 2012 14:19:11

Řez stěnou

Příspěvek od mnementh » úte 04. pro 2012 20:57:28

Zdravím fóraře,
mám vymodelovaný dům. Chci jím provést řez, což není problém. Jediné co je, tak stěna je v řezu dutá, což nevypadá nic moc. Je na to nějaká finta, aby v řezech byla stěna plná?
Díky

Uživatelský avatar
Joanna_JL
Příspěvky: 320
Registrován: pon 29. bře 2010 17:22:08
Bydliště: Chrudimská 6, Praha 3 - Vinohrady, 130 00
Kontaktovat uživatele:

Re: Řez stěnou

Příspěvek od Joanna_JL » úte 04. pro 2012 21:55:04

Přímo zaplnit zdi v řezu nejde, ale můžete zkusit dvě jiné finty - jednak vybarvit vnitřky zdí černou barvou - pak působí vizuálně zaplněně, nebo místo klasického řezu protnout budovu v místě řezu plochou, udělat průnik s modelem a přebývající kusy smazat. To už je trochu přes ucho, ale dá se to v nouzi nejvyšší :)
JL
ADS Studio
http://www.adsstudio.cz
skype: joannalinhartova
mail: joanna.linhartova@adsstudio.cz

milh
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 10. dub 2014 16:11:02

Re: Řez stěnou

Příspěvek od milh » čtv 10. dub 2014 17:06:49

Na výplň rezu existuje vynikajúci plugin Section Cut Face.

Práca s ním je celkom jednoduchá a intuitívna. Po naištalovaní pluginu sa v príručnom menu, keď kliknete pravým myšítkom na zobrazenú reznú plochu, objaví Add Section Cut Face. V nasledujúcom dialógovom okne sú voľby. Stačí ale len odkliknúť OK. Vznikne výplň sekčného rezu v určitej farbe. Farbu výplne je možné zmeniť v dialógovom okne vrstiev. Vznikla tam nová vrstva s novým menom. Farbu potom zmeníme podobne ako pri ostatných vrstvách. Okrem farby je možné vrstve priradiť aj vzor výplne - Use texture Image. Takýmto spôsobom je možné rezu pridať napríklad šráfovanie, bodkovanú textúru, či vlnovky. Obrázok vzoru textúry si buď vyrobíte vo FotoŠope alebo stiahnete z nevyčerpateľného internetu. Odfiltrovaním nepotrebných vrstiev počas vytvárania výpne môžete každej vrstve priradiť vlastnú farbu/ vzor. Samozrejme rez je možné zobraziť aj samostatne a napríklad vytlačiť ako šablónu.

Section Cut Face - je podľa môjho názoru plugin ktorý nemôže chýbať žiadnemu dizajnérovi či architektovi. Čudujem sa, že aj v Pro verzii ScetchUpu chýba oficiálne riešenie na výplň rezov, takže vďaka tvorcom tohto pluginu (TIG).

Tu môžete pozrieť k pluginu krátky videotutorial.

PetrNJ
Příspěvky: 34
Registrován: čtv 10. čer 2010 22:25:50

Re: Řez stěnou

Příspěvek od PetrNJ » úte 10. čer 2014 11:34:47

Ahoj Milh,
to je přesně to co mne na Sketchupu nejvíce se...

Takové základní a jiné podobné funkce pro skutečnou tvorbu co tady hledá kdekdo jak v profi použití tak pro domácí bastlení, prostě musí dodělávat buď ochotníci zdarma jako TIG a podobní, nebo to je malá domů pro kšeft navázaných firem, aby mohly generovat své produkty, které si musí člověk, který uvažuje pořídit Sketchup PRO ještě dál dokoupit, aby vůbec mohl produktivně pracovat.
Samozřejmě pokud to někdo má jen pro školení uživatelům, tak tam čas nehraje roli. Něco se jednou v poklidu udělá a pak se imrvére přeprodává, přednáší furt dokola.

Raději pošlu ty peníze za pluginy TIGovi apod. tvůrcům, pokud se rozhodnu Sketchup PRO nakoupit.

Dík za tip

Odpovědět