Ostatní důležité funkce

Základní použití nástrojů
Odpovědět
Fery
Příspěvky: 441
Registrován: pon 08. bře 2010 1:30:10
Kontaktovat uživatele:

Ostatní důležité funkce

Příspěvek od Fery » úte 11. kvě 2010 14:54:38

SketchUp má spoustu důležitých funkcí a vlastností. Některé už využíváte (například přichycování - inferencing), jiné třeba ještě neznáte nebo jste je zatím neuměli využít. Tak jsme dali instruktážní videa na jedno místo, abyste je nemuseli pracně hledat na netu.

přesnost - accuracy


hladiny - layers


pozice kamery - position camera


chůze - walk


navigace - navigation


uzavírání - inferencing


autofold


protnutí s modelem - intersect with model

PetrNJ
Příspěvky: 34
Registrován: čtv 10. čer 2010 22:25:50

Re: Ostatní důležité funkce

Příspěvek od PetrNJ » úte 04. led 2011 22:38:51

Ahoj,
kdo ví postup jak zkrátit vzdálenost kamery od kresleného objektu v perspektivě ?.
Problém je když se přibližuji na velmi ktátké vzdálenosti (např. kolize čar na malém prostoru) tak mi kamera prostě svým okem zneviditelní přibližené věci pod určitou úroveň. Prostě SU7 má problém s milimetry a rozsahem přiblížení pro tuto práci.
viz foto pomocná čára je 5 mm od hrany, ještě horší je to u shluku neparaleních protínajících čar v nějakém uzlovém místě.
kamera přiblížení.jpg
Vzdálenost kamery od kresleného objektu

Fery
Příspěvky: 441
Registrován: pon 08. bře 2010 1:30:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Ostatní důležité funkce

Příspěvek od Fery » stř 05. led 2011 8:35:08

K přibližování objektů používám rolovací kolečko myši a máš pravdu, že od určitého přiblížení je s pohledem problém. Někdy si pomůžu překliknutím pohledu (třeba na půdorys a zpátky na ISO), ale občas se stane, že se nepřiblížím ani tak k objektu, jak se spíš dostanu dovnitř. :lol: Možná, že na to mají vliv i jednotky, s jakými pracuješ. Vzhledem k tomu, že já mám šablonu s metry, nedostanu se blíž jak na 10 cm, jak ilustruje obrázek. Se šablonou s milimetry bych se pravděpodobně dostal na 1 mm.
Zdá se, že se s tím budeme muset smířit.
ScreenShot006-tile.jpg

Uživatelský avatar
Joanna_JL
Příspěvky: 320
Registrován: pon 29. bře 2010 17:22:08
Bydliště: Chrudimská 6, Praha 3 - Vinohrady, 130 00
Kontaktovat uživatele:

Re: Ostatní důležité funkce

Příspěvek od Joanna_JL » stř 05. led 2011 17:14:00

Je to tak, jak popisuje Fery, prostě na určitou vzdálenost už je to opravdu problém - ale s mm šablonou je to pochopitelně lepší než s metrovou. Pokud potřebuji dělat opravdu maličký prvek (řádově v milimetrech), udělám někdy to, že jej vymodeluji třeba v desetinásobném zvětšení a po dokončení jej zase desetkrát zmenším. Jinak kamera se dostane mnohem blíže k objektu v perspektivě než v paralelním pohledu - tam se začne usekávat model mnohem dříve.
JL
ADS Studio
http://www.adsstudio.cz
skype: joannalinhartova
mail: joanna.linhartova@adsstudio.cz

PetrNJ
Příspěvky: 34
Registrován: čtv 10. čer 2010 22:25:50

Re: Ostatní důležité funkce

Příspěvek od PetrNJ » úte 18. led 2011 0:52:01

Tak mě se naopak dostane blíže kamera právě při paralelním zobrazení nebo dvojbod perspektivě,ale jen za předpokladu, že se snažím přiblížit na bod, který leží ale pouze na prvku, jehož část "obrazně" řečeno neprotíná oko kamery.
Práce pomocí zvětšení je jednak nemyslitelná u náročnějších modelů (jedině asi kreslit hned v 10x měřítku skutečných hodnot), ale navíc to vůbec neřeší místa průniků objektů a čar (v různých úhlech) na malém prostoru v detailech. Tam zůstane problém pořád, ať si to zvětším jak chci.

Je mi až podivné, že to co dokáže běžný AutoCAD nedokáže zoomovat tak intuitivní program jako je SU. Vždyť to muselo i samotným programamátorům při testování vadit, pokud tedy kreslili průniky několika čar vedle sebe a zjistili, že nelze rozumně uchopit body křížení na velmi malém prostoru, aniž bych musel řádně ty křížení čar přiblížit, abych to trefil. Navíc si myslím, že programátorsky je to naprosto zvládnutelné, zvláště-li když byli schopni vyřešit tu pohodouvou 3D orientaci i v náročném modelu.

Zkoušel jsem to i přes expertní nastavení kot, protože tam to evidentně schovává koty (malých hodnot) dle citlivostního nastavení přiblížení pohledu, ale na kameru jako takovou pro zoomování na malou plochu to nefunguje.
Ještě jsem zkoušel hrát si V SU6 se šablonou pro milimetry a dařilo se mi jakž, takž se ještě chytat na body kolem 1-2 mm, ale při bližších bodech čí zcela běžných kříženích přímek ani ťuk.
Změřil jsem, že ten "skleněný kryt", která chrání objektiv kamery tím že proniká dovnitř 3D objektů, je vzdálen cca 10 cm před kamerou (zobrazenou plochou) blíž to prostě nejde přiblížit.

Stejně nedám na SU i při různých problémech dopustit, za tu dobu 1 roku co sním dělám mi pomohl s tolika věcmi v domácnosti díky 3D modelům a atedy vychytání toho co člověk ve své palici nevychytá, že to prostě stojí za to.
Jo mít tak dokonalou představivost pana N.Tesly. Ale ten měl zcela jiné podmínky života než dnes v tom životním rychlokvasu.
No pokud Vám to paní Joanno dělá i v profi verzi, tak to je skoro na reklamaci né ? :-) . U "free" verze bych to ještě v nejhorším případě očekával, nějaké to omezení zoomu, ale v profi verzi ?

Jinak děkuji za pomoc

Uživatelský avatar
Joanna_JL
Příspěvky: 320
Registrován: pon 29. bře 2010 17:22:08
Bydliště: Chrudimská 6, Praha 3 - Vinohrady, 130 00
Kontaktovat uživatele:

Re: Ostatní důležité funkce

Příspěvek od Joanna_JL » stř 19. led 2011 14:53:44

Po pravdě, nereklamujeme to z jednoho prostého důvodu - SketchUp je primárně určen jako modelář větších věcí a navíc jeho odkazový systém (ať už na koncové, středové body nebo průniky atd.) je velmi slušný. Chápu, že to prostě občas může otravovat, ale je to prostě tak. Na věci, kde je třeba přesnost menší než v milimetrech to moc není, no... Nějak mi není moc jasná ta nutnost přiblížení k průsečíku hran - vždyť ten průsečík vám program nahlásí z libovolné vzdálenosti... Nebo jsem to špatně pochopila? Je fakt, že díky tomu vás nutí kreslit pokud možno přesně, ale to je zase na druhou stranu podle mě v pořádku, zvlášť u prvků, které by měly být přesně zakresleny, takže ať mám průsečík jakéhokoli množství čar nebo průnik čáry s plochou nebo cokoli takového, všechno mi program přesně hlásí. Ale možná opravdu máte na myslí něco jiného. K hodně velkému přiblížení se v podstatě propracuji jedině v případech třeba naimportovaných souborů, které právě nejsou úplně přesně nakreslené, ale při vlastní práci moc ne.
Možná ještě zkuste pomocí nástroje Lupa (Zoom) změnit velikost zorného pole kamery a tím přiblížit model - mohlo by to trochu pomoci, ale to musíte vyzkoušet na svém modelu.

I přes to všechno je SketchUp skvělý :)
JL
ADS Studio
http://www.adsstudio.cz
skype: joannalinhartova
mail: joanna.linhartova@adsstudio.cz

Odpovědět