Jak vytvořit nepravoúhlý tvar

Jednoduché interaktivní návody
Odpovědět
sorajo
Příspěvky: 2
Registrován: pon 17. led 2011 7:08:43

Jak vytvořit nepravoúhlý tvar

Příspěvek od sorajo » pon 15. črc 2013 22:44:59

Schodiště_Knittl.jpg
Nedaří se mě vytvořit čtvrtválec se skosenou hranou. Když provádím sklonění hrany tak se válec deformuje. Prosím o radu jak postupovat při tvorbě. Potřebuji to při tvorbě dřevěného schodiště. Ten bílý oblouk mě vytvořil Ivo Mikač, ale neřekl mě postup. Já potřebuji provést skosení i od spodu. Potřeboval bych popsat postup a nebo odkaz na návod.

IvanP
Příspěvky: 22
Registrován: úte 05. dub 2011 19:34:27

Re: Jak vytvořit nepravoúhlý tvar

Příspěvek od IvanP » čtv 18. črc 2013 21:26:56

Nerozumím zřejmě dobře, ale nešlo by to řešit tělesem pod šroubovitou plochou? Spíše než deformovat válec, by stálo za uvážení řezat trubku, nebo řešit průnikem dvou plášťů. Ale jak píši, asi dobře nechápu požadavek.

sorajo
Příspěvky: 2
Registrován: pon 17. led 2011 7:08:43

Re: Jak vytvořit nepravoúhlý tvar

Příspěvek od sorajo » pát 19. črc 2013 17:14:53

Potřebuji dojít k výsledku, jak je na obrázku - ten bílý čtvrtkruh se skosenou horní hranou. Poloměr čtvrtkruhu je 30cm, síla stěny je 40mm,nejvyšší bod je 90cm a skosení končí ve výšce 25cm. Ten bílý element je vsazen ve schodišti. To jsem ale nedělal já, proto potřebuji vysvětlit správný postup aby se těleso nedeformovalo. Zkoušel jsem to viz modrá tělesa, ale to je špatně (deformují se).

IvanP
Příspěvky: 22
Registrován: úte 05. dub 2011 19:34:27

Re: Jak vytvořit nepravoúhlý tvar

Příspěvek od IvanP » ned 21. črc 2013 14:58:54

No, tak teď už je mi to jasné o co kráčí. Jedná se o 1/4 trubky jejíž horní plocha je tvořena šroubovicí. Toto těleso lze vytvořit několika způsoby. Jednak náhražkově, oblouky jsou tvořeny přímkami, což je vlastně využití vlastnosti programu, který oblouky i kružnice tvoří segmenty. Pracnější způsob je pak z průniku trubky a šroubovitého tšlesa.
První způsob je vlastně způsob jaký využívají klempíři pro rozviny plechů. Síla materiálu je sice podstatně větčí, ale to není na závadu. Jak tedy postupovat. Čtvrt kruhy si rozdělte na stejný počet dílků, čím více dílků, tím se náhražková plocha bude více blížit skutečné šroubovici. Pro příklad jsem zvolil 6 segmentů. Na rovné ose jsem nanesl 6x délku jednoho segmentu a v každém bodě jsem vztyčil kolmice. První kolmici o rozměru 90, poslední 25 cm. Tyto jsem propojil a spojnice protla ostatní kolmice v rozměrech řezu příslušného segmentu. Na čtvrtkruzích jsem pak v jednotlivých bodech vstyčil kolmice příslušného rozměru a poté spojil. Vytvořily se příslušné plochy. Více na obrázcích. Je možné použít i jiného způsobu, který by byl ovlivněn způsobem výroby dílu z jednotlivých částí. Druhý způsob, šroubovici, se pokuste vyhledat. Mohl bych vám to nakreslit, ale to není učení.
Ještě malou poznámku - není dobré udávat rozměry ve dvojích jednotkách.
Přílohy
segment_wpudorys.jpg
Pohled zhora na těleso
segment_wnarys.jpg
Pohled zpčedu na těleso
segment_wISO.jpg
Kosoúhlý pohled na konstrukci

Odpovědět